Bahagianya Kecelakaan, Celakanya Kebahagiaan


.

Benarkah kamu hebat? Mereka kata kamu mempunyai akal dan rasional. Boleh bertindak dan berfikir. Miliki, mengawal kebebasan untuk membina dan mengubahsuai alam mental dan fizikal. Adakah begitu?? Didengar kamu dicipta lebih kurang 200 tahun dahulu. Seluruh dunia berpesta menyambut kedatangan kamu. Pernah ditulis, banyak dikorban untuk menerima kamu.Mati untuk apa? Kerana kamu la! Kamu ini, yang dikatakan membawa cahaya pencerahan. Yang dapat mengubati mereka yang sakit, membawa kekayaan kepada mereka yang miskin, naikkan keadilan menentang penindasan, dan membuka mata yang sebelum ini buta. Semua datang la melihat ciptaan yang agung ini.

Tidak! Kamu jangan menipu! Yang ada hanya kemusnahan dan penindasan.

Kemusnahan dan penindasan?? Ini kekuatan. Yang lemah mesti disingkirkan! dijatuhkan! naikkan, tegakkan api pencerahan! Kebebasan, keadilan, kesaksamaan. Nilai yang suci, pegangan suci. Kini bebas, dengan rasional dan hak alam. Untuk bawa kebaikan kepada yang lemah, yang tidak berpendidikan, yang tidak faham.

Tunggu! Hormat lah, jangan angkuh! Pernahkah kamu fikir dari mana kamu datang?  Kamu wujud untuk sebab, untuk tujuan yang lebih besar, yang lebih bermakna. Datangnya kamu, kehadiran kamu, hanya kerana izinnya. Kamu di sini untuk membuat kerjanya.

Kelahiran kamu dibenarkan. Kamu dilahirkan hanya kerana saya! Tanpa saya tidak mungkin kamu wujud! Tidak akan wujud! Ikut la cakap, ikut la perintah dan semua akan dilindungi, dijagai. Yang ingkar, yang angkuh, yang mencabar, akan dihukum.

Semua yang diperlukan telah sedia ada. Jangan berfikir! Jangan bertanya! Kenapa hendak berfikir, bila semua yang sedia ada, yang diberi, sudah penuh sempurna?

Tunduk! Dengar kata-kata saya! Bacalah kata-kata saya! Yang disampaikan untuk sepanjang zaman. Kembalilah sebelum terlambat. Semua akan dimaafkan, diberi peluang.

Apa yang kamu merapu? Mengarut! Kamu ini yang tidak wujud, tidak kelihatan. Bukankah kamu sudah mati sejak dulu lagi? Berambuslah! Janji kepada nilai-nilai, impian, yang tidak dapat dicapai, diperolehi.

Lihatlah datangnya manusia merdeka, manusia berfikir. Ciptaan, pencapaian terunggul. Tuan kepada segala-galanya. Kamu bebas! Buat lah apa sahaja yang kamu ingin. Ciptaan teragung, ciptaan terhebat. Tiada, tidak ada yang menghalangmu. Suara karut, kata-kata yang menggilakan sudah, mesti dibisukan.

Bangkitlah! Runtuhkan lah segala-gala yang menghalangmu. Penderitaan adalah kegembiraan. Kesengsaraan adalah kecantikan. Pembunuhan, keindahan.

Bagaimana lagi kalau tidak begini? Ciptaan terunggul. Ciptaan kebanggaan.

(Diskopi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s