Benci Jadi Suka…

Sedang membaca buku Al-Muntalaq oleh Abu Ammar, terpaku dengan petikan ini:

“Secara fitrahnya, manusia sebenarnya bencikan kehinaan.

Tetapi dengan pelbagai keadaan dan peristiwa yang berlaku, tanpa disedari mereka tunduk secara beransur-ansur. Sedikit demi sedikit mereka menjadi terbiasa di dalam kehinaan.

Ianya ibarat singa yang telah dijinakkan.

Namum begitu, saki baki unsur kemuliaan masih berbaki dijiwa dan masih mengalir bahang panasnya di dalam darah.

Apabila ada sahaja da’i yang menyeru kepada kemuliaan, memanggil kepada kebebasan, membangunkan jiwa yang lena dan menggerakkan semangat yang nyenyak,maka berdenyutlah kemuliaan di dalam jiwanya dan menyalalah bara di dalam sekam.

Bangkitlah semula sifat kemanusiaan di dalam diri manusia, mereka tidak sekali-kali menerima penghinaan.

Mereka pun bangkit berjihad dan melihat segala apa yang dihadapinya di dalam jiliad itu lebih ringan daripada diperhambakan, malah lebih baik daripada kehidupan kebinatangan.

Kehinaan yang menimpa manusia yang disebabkan oleh orang lain atau oleh faktor luaran, cepat sembuh dan mudah dihapuskan.

Sebaliknya, jika kehinaan itu timbul dari dalam diri dan terbit dari hati, itu adalah penyakit yang sangat berbahaya dan merupakan kematian yang tidak disedari.

Oleh itu, golongan taghut yang zalim sengaja menerapkan kehinaan kepada orang ramai melalui pendidikan yang hina dan asuhan agar tidak segan silu tanpa tatasusila.

Mereka membentuk para belia dengan pelbagai taktik dan strategi yang bertujuan untuk mematikan hemah yang mulia dan memadamkan semangat juang agar kekuasaan sentiasa berada di tangan mereka yang zalim itu.”

Abdul Wahab Azam, Al-Shawarid, m.s. 318

(ThinkPlanAct)

Jahil itu Kafir…

>

Semasa sesi mesra bersama teman pendampingku dimana saja jua ku pergi, mushaf Quran beserta terjemahan berwarna biru yang aku beli sejak Foundation 2nd sem. Seperti kebiasaannya, lepas subuh, tilawah Al-Quran dan tadabbur, satu ayat Al-Quran menarik perhatianku;

Dan sesungguhnya jika kamu tanyakan kepada mereka: “Siapakah yang menjadikan langit dan bumi dan menundukkan matahari dan bulan?” Tentu mereka akan menjawab: “Allah”, maka betapakah mereka (dapat) dipalingkan (dari jalan yang benar). ” (29:61)

“Eh, ayat nie aku dah pernah baca dah kat surah lain. Ni jumpa lagi…Hmm…apa Allah nak cerita ni?”

Ayat ini rupanya adalah salah satu soalan yang Allah SWT suruh Ar Rasul SAW tanyakan kepada kaum kafir Quraiysh (dapat  jawapan lepas tgk Tafsir Ibn Kathir)

Tapi peliknya kat jawapan mereka itu sendiri. Saat ditanya, jawabnya “Allah”.

Kalau begitu kaum kafir Quraish ini tahu bahawa Allah itu adalah Yang Maha Pencipta, Yang Maha Agung lagi Maha Perkasa. Dalam kata lain, mereka akui akan kekuasaan Allah sebagai penguasa yang berkemampuan mencipta segalanya. Tapi kenapa mereka itu kafir? Malahan mereka juga dikatakan sebagai orang yang jahiliyyah….hmm kenapa plak?

Jadi, apa pulak yang dimaksudkan dengan jahiliyyah itu?

Bodoh (as if tak sekolah)? Ignorance? Tak ambil peduli? Tak tahu? Takleh fikir? Buta hati?

Nak kata mereka itu mundur dari segi teknologi, memang benar, unta sebagai lori, kuda sebagai kereta. Tapi orang Arab masa tu sangat “advance” dari segi ekonomi. Siap ada system insurans hasil dagangan lagi. Berdagang sepanjang tahun, musim sejuk berdagang di Yaman, musim panas berdagang di Syam (sekarang dikenali sebaga Syria). Dari segi budaya pun power jugak, syair2 mereka sangat mendalam dan kaya dari segi bahasa. Lagipun mereka cukup berpengalaman dengan tamadun2 yg ada ketika itu seperti Rom, Parsi, Mesir dan Ethiopia hasil dari pengembaraan dagang mereka. Tapi mengapa zaman itu dikenali sebagai zaman jahiliyyah?

Kemudian, terfikir juga, oh ya…zaman tu masyarakat rosak dan teruk dari segi akhlak dan keadilan. Jadi, bila fikir2, nak cuba buat jadual perbandingan. Nak banding suasana masyarakat zaman Jahiliyyah (ketika Rasulullah diutuskan) dengan zaman sekarang. Hasilnya jadilah macam kat bawah nie (just a quick scratch):

.

Jahiliyyah zaman Rasulullah SAW Jahiliyyah zaman sekarang
  1. Pemerasan hamba
  2. Tanam anak perempuan hidup (kerana simbol kehinaan – kisah Umar Al-Khattab & anak perempuannya)
  3. Rompakan
  4. Seks bebas, pelacuran
  5. Arak, dll.
  6. Orang miskin & merempat tak terbela
  1. Pemerasan hamba – kalau kerja overtime lebih dari office hours kira memeras tak? Kira sekarang hamba takde, Cuma orang gaji adelah kot. Same ke? – Takpelah kira takdelah tu, kasi can.
  2. Bukan tanam anak perempuan hidup2, bayi perempuan dan bayi lelaki tak hidup lagi dah gugurkan dan tak tanam pun. (erk…ni lagi teruk nie)
  3. Rompakan – bukan takat duit, enjin jet pun kene rompak. Kes ragut jangan cakaplah…siap ada yg terbunuh lagi.
  4. Seks bebas & pelacuran – letih dah dengar berita kat TV dan surat khabar (terutama Metro) pasal kelab malam kene serbu dan kes seumpama list no 5 nie (nk termuntah tulis nie).
  5. Arak – kilang Carlsberg besar gile kot kat sebalah Federal Highway tu…
  6. Orang miskin merempat tak terbela – tgk kat stesen lrt pasar seni pun dah cukup. Tu belum satu KL or satu Malaysia lagi.

.

Mak ai, biar betul nie? Kinda make sense…thats mean itulah jahiliyyah yang dimaksudkan oleh Allah dalam ayat tadi. Kalau macam tu, zaman sekarang ni lagi lah teruk. Tapi jap, kalau list zaman sekarang ni, kalau kat Malaysia, semua tu orang Islam kot yang buat. Eh jap…hmm…biar benar nie? Orang Islam pun jahiliyyah jugak ke?

Ya Allah…apa yang ingin Kau tunjukkan ini?

Apa itu jahiliyyah yang Kau maksudkan, ya Allah?

.

(ThinkPlanAct)

BILA AGAKNYA MELAYU AKAN SEDAR MEREKA DITIPU

PROJEK PEMBODOHAN ORANG MELAYU

.

United Malays National Organisation berkhayal bahawa gerombolan mereka sahaja yang mewakili Orang Melayu. Ini sebenarnya satu dongeng. Kesah dongeng ini sengaja disebarkan untuk membodohkan fikrah orang Melayu.

Projek pembodohan Melayu ini adalah sebahagian dari strateji politik United Malays National Organisation. Selama lebih dari 50 tahun proses pembodohkan ini telah dilakukan. United Malays National Organisation amat amat sedar tanpa projek pembodohan ini mereka akan hilang kuasa untuk memerintah.

Kalau di zaman feudal dahulu – orang-orang Melayu dibodohkan dengan pelbagai dongeng tentang daulat raja, tentang hikmat raja, tentang kehebatan raja, tentang ilmu raja atau tentang raja yang mewakili tuhan di bumi ini. Ini semuanya dongeng. Semua ini adalah sebahagian dari projek membodohkan Melayu.

United Malays National Organisation tidak mahu orang Melayu memiliki fikrah dan berkeupayaan untuk berfikir secara bebas. Susuk yang memiliki fikrah dan berkeupayaan berfikir secara bebas pasti akan menjauhkan diri dari gerombolan ini. Manusia yang berfikir akan berkeupayaan untuk melihat tipu belit yang sedang dijalankan oleh gerombolan ini.

Projek pembodohan ini ada yang dijalankan dengan licik sehingga tidak dapat dilihat. Ada pula projek ini yang amat jelas dapat dilihat. Projek pembodohkan yang licik dan yang terang berjalan serentak untuk membonsaikan akal fikrah manusia Melayu.

Cara Pertama:

Menakut-nakutkan Melayu tentang bahaya orang asing. Orang asing yang dimaksudkan oleh gerombolan ini tidak lain dan tidak bukan ialah orang China. Orang-orang China akan dijadikan ‘hantu’ untuk terus menakut-nakutkan orang Melayu.

Akan ditimbulkan pelbagai cerita untuk membuktikan bahawa ekonomi negara ini dimiliki oleh orang China. Racun bencikan China ini telah memandulkan fikrah orang Melayu untuk melihat dengan jelas bahawa wujud persekongkolan yang maha intim antara kroni gerombolan United Malays National Organisation dengan para cukong China.

Para cukong China yang membuat harta kekayaan sebenarnya bekerjasama dengan gerombolan United Malays National Organisation. Kerjasama mereka seperti Abang dengan Adik.

Cuba kita kembali kepada kes Bank Bumiputera yang lingkup pada tahun 80’an dahulu. Nama seperti Hashim Shamsuddin dan Lorraine Osman akan muncul. Ini akan diikuti dengan nama George Tan. Siapakah Loraine Osman ini? Maloan ini tidak lain dan tidak bukan ialah bendahari gerombolan sendiri.

Ini hanyalah satu contoh dari bejuta juta contoh yang lain. Ini belum lagi diambil kira kes PKFZ, Bakun, Pewaja, Formula 1, Moonson Cup, KLCC – dimana wujud kerjasama antara gerombolan dengan ‘orang asing’ untuk menjarah negara.

Cara ke dua:

Menyebar berita dongeng bahawa sesiapa yang menentang United Malays National Organisation bererti menentang raja dan monarki. Ini bukan sahaja dongeng tetapi cerita lawak.

Orang-orang Melayu sengaja dibodohkan dan tidak diarifkan untuk memahami bahawa melawan/menentang/mengkrtitik sistem monarki ini bukan sesuatu yang pelik atau menghairankan.

Dalam sejarah negara Arab banyak raja-raja dalam telah dichampakkan ke dalam tong sampah sejarah. Raja Feisal dari Iraq, Raja Farouk dari Mesir, Raja Idris dari Libya, Raja dari Segala Raja Ahmad Reza Pahlevi dari Iran – semuanya dihumbankan. Justeru – menentang monarki bukan sesuatu yang asing dalam sejarah tamadun manusia. Malah menentang monarki adalah tindakan progresif dan maju.

Tetapi orang Melayu sengaja dibodohkan agar terus terperangkap untuk tunduk melutut tanpa berfikir. Orang Melayu tidak diberi kefahaman yang jelas bahawa : menjunjung ke bawah duli itu ertinya menjunjung tapak kaki. Orang Melayu tidak diberitahu bahawa : pacal itu ertinya anak anjing.

Patek pacal yang hina menyembah duli tuanku bermakna : saya ini anak anjing yang hina menjunjung tapak kaki kamu. Bukan kah ini kerja bodoh dan memperbodohkan diri sendiri. Kenapa orang Melayu dibodohkan sebagini. Kenapa orang Melayu mahu menjadi bodoh dan terus dibodohkan.

Cara ketiga:

Sesiapa yang menentang United Malays National Organistion di katakan menentang Islam. Ini juga adalah projek membodohkan orang Melayu. Bagaimana menentang gerombolan ini disangkut pautkan dengan agama tidak pula dilakar dengan jelas.

Islam ialah agama kepercayaan. Manakala United Malays National Organistion adalah satu gerombolan politik. Islam telah wujud 1500 tahun dahulu. Gerombolan yang beroperasi hari ini hanya wujud semenjak tahun 1988 dahulu. Manusia Melayu telah menganut Islam 500 tahun dahulu dan tidak ada sangkut paut dengan United Malauys National Organisation.

Manusia Melayu menganut Islam bukan kerana United Malays National Organisation. Mereka menganut Islam kerana satu kepercayaan agama.

Tetapi orang Melayu di Malaysia ini terus ditakut-takutkan seolah-olah gerombolan ini adalah wakil tuhan di atas bumi ini. Ini karut. Tidak ada sesiapa yang mewakili tuhan diatas bumi ini. Menentang United Malays National Organisation bukan menentang agama, bukan menentang Islam dan bukan menentang Tuhan.

Yang Maha Esa tidak pernah melantik United Malays National Organistion untuk menjadi wakil. Malah Yang Maha Esa tidak juga melantik Pope, Sami, Dalai, Ayahtollah, Padri, Rabbai – untuk menjadi wakil.

Apa yang terjadi ialah para agamawan ini adalah orang-orang yang beramal dan beribadat. Mereka mengikut selurus dan setepat mungkin ajaran-ajaran dari kitab-kitab suci. Semua mereka adalah manusia yang sama seperti Mak Cik dan Pak Cik di Felda Sungai Rokan – bezanya mereka boleh befikir dan berilmu.

Ahkirnya:

Projek pembodohan Melayu ini telah dibudayakan. Ini bererti ianya telah menjadi sebahagian dari proses budaya pemikiran Melayu. Lembaga-lembaga daulah yang wujud telah diarahkan untuk terus menjalankan projek pembodohan ini.

Kaedah pembelajaran dan media adalah dua lembaga yang digunakan untuk projek membodohkan Melayu. Media Melayu jika dibandingkan dengan media yang bukan Melayu amat ketara bezanya. Tahap laporan berita, tahap tulisan rencana, tahap soal jawab agama dalam media Melayu – semuanya memiliki nilai bodoh yang amat tinggi.

Bagitu kaedah permbelajaran dan keilmuan. Anak-anak muda Melayu terus diperbodohkan dalam sistem pembelajaran yang sedia wujud. Justeru kerana itu ibu bapa dalam masyarakat China tidak mahu anak anak mereka masuk ke sekolah aliran Melayu. Mereka tidak mahu anak anak mereka jadi bodoh. Dalam masa yang sama , makin ramai ibu bapa Melayu telah mula menghantar anak-anak mereka ke sekolah aliran China. Di sekolah aliran bukan Melayu masih ada peluang untuk anak-anak sekolah ini diajar untuk berfikir bukan diajar untuk menjadi bodoh.

Kemelut politik hari ini adalah hasil dari projek pembodohan orang Melayu. Masih ramai lagi orang Melayu yang bodoh sehingga mereka gagal untuk membezakan apa yang betul dan apa yang salah. Apa yang hak dan apa yang batil. Projek bodoh ini telah juga memesongkan nilai budaya orang Melayu.

Orang Melayu yang telah dibodohkan gagal melihat bahaya rasuah malah mereka dengan bangga akan mengangkat pemimpin pengamal rasuah. Orang Melayu yang telah berjaya dibodohkan gagal melihat bagaimana sistem kehakiman dan keadilan dalam negara ini boleh dijual beli. Mereka ini terus ingin menjadi bodoh.

Orang Melayu yang ingin terus menjadi bodoh ini gagal melihat pembunuh, pencolek, pengambil rasuah – bukan satu pekerjaan salah. Budaya songsang lagi bodoh ini melihat kejahatan itu baik dan suci kerana ianya dilakukan oleh manusia Melayu beragama Islam yang memiliki kad gerombolan United Malays National Organisation.(TT)